Betűhív átírásban:
Közhírré tétetik minden alattvalónak!
A királyi udvar Sütő-főző versenyt hirdet Szent András havának (november)10. napján, a Mátyás nap tiszteletére!
Nevezni lehet egy tányér Mátyás korabeli étekkel!
Hogy mit lehet használni? Galeotto Marzio leírása szerint Mátyás udvarában sokféle halat szolgáltak fel. A legkedveltebb halak: a csuka, a menyhal, az angolna, a pisztráng. A húsok között szerepelt a marha, a juh, a házi- és vadsertés, a kecske, a szarvas, az őz, a nyúl, a liba, a kacsa, a fogoly, a fácán. Kedvelt csemege volt a hízott pávahús is. Nagy gondot fordítottak a kovásszal készült kenyérre. Erősen érvényesült az olasz hatás az étkezésben. Elterjedt a vöröshagyma, a fokhagyma, az ecetes halak, olaszos sajtok, a gesztenye és a tészták használata. Kedvelt fűszerek voltak az olaszdió, sáfrány, fahéj, bors, gyömbér, ánizs, kapor és citrom. A méz volt a fő édesítőszer a süteményekhez.
DE: se krumplit, se paradicsomot, de még paprikát se használtak a magyar konyhákban egészen a 19. századig.
Az étkekkel nevezni szombat reggel lehet! Mókára fel!
A királyi udvar ceremóniamesterei
vissza az idei hírekhez | vissza a kezdőoldalra