englishdeutschitaliano

Hírek

 Betűhív átírásban:

Közhírré tétetik minden alattvalónak!

A királyi udvar Sütő-főző versenyt hirdet  Szent András havának (november)10. napján, a Mátyás nap tiszteletére!
Nevezni lehet egy tányér Mátyás korabeli étekkel!

Hogy mit lehet használni? Galeotto Marzio leírása szerint Mátyás udvarában sokféle halat szolgáltak fel. A legkedveltebb halak: a csuka, a menyhal, az angolna, a pisztráng. A húsok között szerepelt a marha, a juh, a házi- és vadsertés, a kecske, a szarvas, az őz, a nyúl, a liba, a kacsa, a fogoly, a fácán. Kedvelt csemege volt a hízott pávahús is. Nagy gondot fordítottak a kovásszal készült kenyérre. Erősen érvényesült az olasz hatás az étkezésben. Elterjedt a vöröshagyma, a fokhagyma, az ecetes halak, olaszos sajtok, a gesztenye és a tészták használata. Kedvelt fűszerek voltak az olaszdió, sáfrány, fahéj, bors, gyömbér, ánizs, kapor és citrom. A méz volt a fő édesítőszer a süteményekhez.

DE: se krumplit, se paradicsomot, de még paprikát se használtak a magyar konyhákban egészen a 19. századig.

Az étkekkel nevezni szombat reggel lehet! Mókára fel!

A királyi udvar ceremóniamesterei

vissza az idei hírekhez | vissza a kezdőoldalra

ugrás a lap telejére

  • Elérhetőségek
  • 1089 Budapest, Vajda Péter u. 25-31.
  • Tel.: 333-4913
  • Igazgató tel.: 313-7417
  • Mobil tel: 06-30/297-1185
  • Email: info@vajdaiskola.hu
weblap készítés