englishdeutschitaliano
Iskolánk - Tanórán kívüli tevékenységek

Könyvtár

Könyvtárostanár: Szilvay Gáborné
Nyitva tartás: B héten14-15 óráig, A héten 12-15 óráig, délelőttönként a kiírás szerint
Könyvajánló

Az iskolai könyvtár a feladatok sikeres ellátásához, napjaink információra és tudásra alapozott társadalmában való eligazodáshoz szükséges alapvető információkat és elképzeléseket, gondolatokat biztosítja. A szociális hátrányokkal induló tanulóink számára a könyvekhez való közvetlen hozzáférést is lehetővé teszi. Biztosítja az iskola pedagógiai programja alapján a tanítás-tanulás folyamatában jelentkező szaktanári, tanulói igények kielégítését és a könyvtár-pedagógiai program megvalósíthatóságát. Az iskolai könyvtár az intézmény pedagógiai programjának és a tantervi követelményeknek megfelelően folyamatosan, tervszerűen és arányosan fejleszti állományát. Az iskolai könyvtáros az állomány alakításában figyelembe veszi az igazgató, a munkaközösség-vezetőkön keresztül a nevelőtestület, valamint lehetőség szerint a tanulók javaslatait, és az iskola könyvtári környezetének adottságait.

A Könyvtár-pedagógiai Program itt letölthető és a Könyvtárhasználat Szabályzata itt letölthető. 

Programok

2015-2016 tanév

Az 2015/16-os idei tanévben a Kántor Zsuzsa iskolakönyvtár újra festett falak között kezdte a munkát.
Már az előző tanév végén elkezdődött a felújítás sok-sok könyv megmozgatásával, kipakolásával, bedobozolásával. Aztán szeptemberben visszapakoltunk, de 1-2 hétig még zárva tartottunk, hogy a régóta esedékes leltározást lebonyolítsuk.
Szeptember végére, Benedek Elek születésnapjára terveztem a nyitást, és sikerült is. Ezen a napon a 8.zés lányok végigjárták az alsós folyosókat a szünetekben, és mesékkel kapcsolatos kérdésekkel örvendeztették meg a „kicsiket”. Tényleg megörvendeztették őket, mert a kérdések nem voltak nehezek, és a jó válaszért cukrot lehetett kapni.
Már szeptemberben elkezdtük a klubnapközizést is. Úgy tapasztaltam, hogy a gyerekek szeretnek társasozni, ezért meghirdettem a Társas társas nevű programot, amikor is klubnapközik idején lehet társasjátékozni a könyvtárban: sakkozni, dzsengázni, mikádózni, mindenféle ész- és ügyességpróbáló játékokat játszani. Hogy izgalmasabb legyen a délután, könyvekhez vagy jeles napokhoz kapcsolódó feladatokat is kapnak a gyerekek, mielőtt nekiállnak játszani. Így a szeptemberi társasozásra csak az juthatott be, aki válaszolni tudott a ”mesés” kérdésekre. Minden felelet valamennyi lépést ért, így ki gyorsabban, ki lassabban juthatott be a játékokhoz.
Októberben a kézmosás világnapjához kapcsolódva a könyvtárban hagyhatták a gyerekek a tenyérlenyomatukat, mintegy színes beiratkozásként.
A felső tagozatosoknak havonta egyszer filmvetítés lesz a könyvtárban. Olyan filmeket lehet majd megnézni – első alkalommal novemberben – amelyek először könyv alakban voltak olvashatók. A listán szerepel a Belle és Sebastien, az új Tüskevár és más izgalmas filmek is.

Szilvay Gáborné könyvtáros tanár

                    

 

*********************************************************************

2015. január 28: A kerületi Bod Péter könyvtárhasználati versenyen a 7-8. évfolyamok versenyén 2. helyezést ért el Mészáros Anna 7. z osztályos tanuló.
Az 5-6. osztályosok Majoros Márta versenyén pedig szintén 2. helyezést ért el Magyar Ábel Mátyás, 6. z osztályos tanuló.
Gratulálunk!

 

2014. szeptember: Iskolai könyvtárunk kb. 600 ezer Ft értékben vásárolhatott tartós tankönyveket és könyveket a 8. kerületi önkormányzat jóvoltából.

 

2014. május 13: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában rendezett kerületi 4.osztályos páros könyvtárhasználati versenyen a következő eredményeket értük el:
2. hely: Kocsis Csaba - Bajnok Borbála 4.z
3. hely: Kazi Bence - Borka Dóra 4.z

 

2014. március 21-én rendezte meg a Bod Péter Társaság a Majoros Márta Könyvtárhasználati verseny döntőjét a Veres Pálné Gimnáziumban.
A döntőbe bejutott Mészáros Anna 6. z osztályos tanulónk is. A fotó első sorában jól látható.
Gratulálunk neki, és köszönjük, hogy iskolánk jó hírnevét öregbítette.

 

Február 3. a rejtvényfejtők napja. A könyvtárban sokféle rejtvényből válogathatott, aki szereti a rejtvényeket.

Decemberben elhatároztuk, hogy a Gárdonyi hét egyik programja a közös olvasás lesz. Az alsó tagozatosok egy Gárdonyi mesét olvastak úgy, hogy először 3 jól olvasó gyerek olvasta el, majd a kivetített szöveget együtt az egész alsó tagozat. A felsősök az Egri csillagok szövegével birkóztak, ki az általa hozott könyvből, ki a kivetített képről követte a szöveget.

Novemberben már a projekt hétre készülődött az iskola. Ebbe természetesen az iskolai könyvtár is bekapcsolódott. Mivel 150 éve született Gárdonyi Géza, prózamondó versenyt hirdettünk az Egri csillagokból. A résztvevők nehéz munkára vállalkoztak, mert nem könnyű a regényből kerek egész részt memorizálni. Szép munkát végeztek a gyerekek, munkájuk jutalma volt másnap egy délutáni látogatás a Körcsarnok cirkuszi előadására.

Októberben az iskolai könyvtárak világhónapja alkalmából a mi könyvtárunk is több programmal igyekezett kedvet csinálni a könyvtárba való látogatáshoz. Meghirdettük a készíts könyvjelzőt "akciót", illetve kvízjátékra is volt lehetőség. A könyvjelzők készítésében a 2. s osztály és a 3. z is remekelt, illetve a felső tagozatból szép és jópofa munkát adott be Venczel Frigyes 7.t és Lőrincz Gabriella 6.t osztályos tanuló.
Az ifjúsági irodalommal kapcsolatos feladatlapot is sokan kitöltötték, alsósok és felsősök is.

A hónap utolsó programja volt a felsősöknek szervezett filmnézés. Yann Martel Pi élete c. könyvéről mondott néhány gondolatot Bite Zsolt, majd megnéztük a filmet, ami azért is volt jól időzítve, mert néhány héttel korábban, október 4-én volt az állatok világnapja.

Látogatóban az Országos Széchényi Könyvtárban: Nemzeti könyvtárunk az idei tanévben érdekes múzeumpedagógiai órákat hirdetett meg. Ezek közül mi egy olyan foglalkozást választottunk, ahol a kreativitásunk is teret kaphatott. A Széchényi Könyvtár restaurátor műhelyében nemcsak a könyvek megújításáról, ne adj isten mosásáról hallgathattunk érdekes dolgokat, de elkészíthettük saját könyveinket is. A 6. z osztály tanulói már a karácsonyra gondoltak, miközben megalkották szebbnél szebb kis könyveiket, leendő karácsonyi ajándékaikat. A foglalkozást vezetők igazán nagy türelemről és szeretetről tettek tanúbizonyságot a foglalkozás alatt. Köszönjük nekik.

 

 

Könyvtárhasználati verseny: 2013. 05. 07.

 

ugrás a lap telejére

  • Elérhetőségek
  • 1089 Budapest, Vajda Péter u. 25-31.
  • Tel.: 333-4913
  • Igazgató tel.: 313-7417
  • Mobil tel: 06-30/297-1185
  • Email: info@vajdaiskola.hu
weblap készítés