englishdeutschitaliano
Sportiskola

Aktuális

Ismét a Vajda lett Budapest legjobb sportiskolája
a 2017/2018-as tanévben
a Budapesti Diáksport Szövetség értékelése alapján.

  

 

***

A Vajda zsinórban harmadszor - 2015 és 2016 után 2017-ben is
Magyarország Legjobb Sportiskolája lett a köznevelési általános iskolák között, kiemelkedő pontszámmal,
a SIOSZ rangsora alapján.

 

***

2016-2017-es tanév: iskolánk a Budapest legjobb sportiskolája címet nyerte el
a Budapesti Diáksport Szövetségtől általános iskola kategóriában.

 

   

 

2015-2016-os tanév: iskolánk a Magyarország legjobb sportiskolája címet nyerte el a Sportiskolák Országos Szövetségétől. A Legjobb Sportiskolás torna sportágban Michael Denzel Smith 4.s osztályos tanulónk.

  

 

2013-2014 tanév: Iskolánk a Magyarország IV. legjobb sportiskolája címet nyerte el a Sportiskolák Országos Szövetségétől.

A támogatott sportiskolai képzésben részt vevők megoszlása 2012/2013

A sportiskolai osztályok célrendszere és alapkövetelményei

A Vajda Péter Általános Iskola szakmai munkája és eredményei alapján a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet által 2006-ban kiírt minősítő pályázaton "KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI MÓDSZERTANI KÖZPONT" címet nyert el.

A módszertani központok szakmai felügyeletét 2012-től a Magyar Olimpiai Bizottság Utánpótlás-nevelési Igazgatósága látja el. A sportkormányzat - a kiválasztott módszertani központok tapasztalatait felhasználva, velük együttműködve - 2007-re kidolgozta a sportiskolai kerettantervet illetve a sportiskolai képzés jogszabályi hátterét. A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló miniszteri rendelet szerint az iskolák "akkor láthatják el a sportiskola feladatait, ha a közoktatási típusú sportiskolai kerettantervben meghatározottak alapján elkészített helyi tantervük végrehajtásához szükséges feltételekkel - a sportiskolai utánpótlás-nevelésben közreműködő sportegyesülettel, valamint az adott sportág országos sportági szakszövetségével kötött megállapodásban foglaltakat is figyelembe véve - rendelkeznek, továbbá az iskola a központi sportigazgatásért felelős szerv szakmai háttérintézményével az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos szakmai munka segítésére megállapodást kötött." Fontos megkötés, hogy a "sportiskolai feladatot ellátó iskola nem láthat el kötelező felvételi feladatokat" valamint"a sportiskolai kerettanterv alapján végzett oktatásba az a tanuló vehető fel, aki megfelel a sportegészségügyi alkalmassági és fizikai képesség felmérési vizsgálat követelményeinek."

A Vajda Péter Általános Iskola a jogszabályi feltételeknek eleget tett, módosított pedagógiai programját - független közoktatási szakértő szakvéleményének figyelembe vételével - a Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete egyhangúan támogatta. Ugyancsak elfogadta a Képviselő-testület az iskola névváltoztatásáról szóló határozat is, így a VAJDA a 2008/2009-től a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola nevet viselheti. 2008-ban az iskola elnyerte a Józsefvárosi Önkormányzat „Jó Sport” kitüntetését.

A 2008. évi beiskolázástól a sportiskolai osztályok kötelező beiskolázási körzet nélküli, fővárosi és Pest megyei beiskolázású osztályokká válnak, ahol a felvétel a jogszabályban foglalt alkalmassági és képességfelméréshez kötött. Az iskola folyamatosan várja a már versenyszerűen sportoló vagy a mindennapos sportiskolai képzés iránt érdeklődő tanulókat akár azonnali felvétel, akár a következő tanévre történő előzetes jelentkezés céljából. A tanulók olyan vajdás sportcsillagok nyomába léphetnek, mint Benedek Gábor olimpiai bajnok öttusázó, Kozma István olimpiai bajnok birkózó, Rejtő Ildikó olimpiai bajnok vívó vagy Regőczy Krisztina világbajnok műkorcsolyázó.

ugrás a lap telejére

  • Elérhetőségek
  • 1089 Budapest, Vajda Péter u. 25-31.
  • Tel.: 333-4913
  • Igazgató tel.: 313-7417
  • Mobil tel: 06-30/297-1185
  • Email: info@vajdaiskola.hu
weblap készítés