Sportágai

Az iskolában többféle edzés: floorball, kosárlabda, szivacskézilabda, labdarúgás, torna-, mellett tömegsport, szabadidő-sport és sok házibajnokság nyújt mozgási lehetőséget (kosárlabda, asztalitenisz, minitenisz, labdarúgás, röplabda, floorball, streetball, birkózás, sakk, atlétika, stb.). Tanulóink a diákolimpia minden kerületi sportági versenyén jelen vannak. Kiemelkedő eredményeket érünk el floorball-, kosárlabda-, úszó- és futóversenyeken. Rendszeresen érnek el bajnoki címeket, dobogós helyezést csapataink és egyéni versenyzőink az országos diákolimpiákon. A testnevelésnek nemcsak a gyerekek testi, hanem egyéb nevelésében is fontos szerepe van. Rendre, fegyelemre, rendszeres, folyamatos munkavégzésre szoktat, segít a szociális kompetenciák kialakításában, a kölcsönös egymásra utaltság, együttműködés megteremtésével.  Intézményünk – mint közoktatási típusú sportiskola – olyan közoktatási intézmény, amely a sportoló fiatalok iskolai és sportbeli kötelezettségeinek összehangolását a legmagasabb szinten biztosítja. A sportiskolai osztályok indítása óta sportosztályaink tanulmányi átlaga jelentősen emelkedett. A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola a sportágak közül a kosárlabda, a férfi és női torna, a floorball mellé felvette az úszás és kézilabda sportágakat is melyeknek képzését folyamatosan versenyrendszerekre építve oktatja a tanulóknak. A sportági kerettantervek mellékletként megtalálhatók a pedagógiai programban.

A Sport XXI. Utánpótlás-nevelési Program alapján fő tevékenységünk:

  • a 6-10 éves fiatalok számára a sportos életmód kialakítása, a testedzés, a sport megszerettetése, a sokoldalú képességfejlesztés
  • a sportágtól függően a 10-14 éves korban a minőségi képzés megkezdése.


Ötödiktől nyolcadik évfolyamig az iskola vállalja a kosárlabda, kézilabda és floorball sportágak sportági képzését valamint más sportágakban- sportágspecifikusan akár első évfolyamtól kezdve – az edzésidő biztosítását az egyesületi keretek közötti versenysport tevékenységhez. Az érintett sportegyesületekkel és sportági szakszövetségekkel az iskola együttműködési megállapodást köt. × a sportiskolai kerettanterv alapján készítjük fel sportosztályainkat.